Genel Müdürümüz Kayhan Ünsal Nasıl Bir Ekonomi Gazetesine röportaj vererek şirketlerimiz ve sektör hakkında değerlendirmelerde bulundu..
Yeni yatırım fizibiliteleri hazırladıklarını söyleyen Tekay Kimya Genel Müdürü Kayhan Ünsal, “Yeni yatırımlarımız olacak ve bu sebepten dolayı 40 bin metrekare yeni arsa alımı yaptık” dedi.
Sektörde 30 yıldır faaliyet gösteren Tekay Kimya’nın Genel Müdürü Kayhan Ünsal, “Tekstil sektörüne hizmet vermeye Ar-Ge yatırımları ile gelişerek devam ediyoruz. Tekstil sektöründe kullanılan tüm boya ve kimyasalların imalatını yaparak çok geniş bir ürün yelpazesine sahip olan Tekay Kimya ve Grup Şirketleri Türkiye ve dünya ülkelerindeki sektör ihtiyaçlarını karşılamakta. Ayrıca sektörde önde gelen çeşitli Avrupa firmaların da mümessilliklerini yürütmektedir” dedi. Yeni yatırım fizibiliteleri hazırladıklarının altını çizen Ünsal, “Yeni yatırımlarımız olacak ve bu sebepten dolayı 40 bin metrekare yeni arsa alımı yaptık” diye konuştu.
İhracat hedefini yükseltti
Mevcut ihracatlarının geçen sene toplam satışın yüzde 17’si olduğunu bildiren Ünsal, “Hedefimiz bu rakamı yüzde 50 seviyelerine çıkarmaktır” şeklinde konuştu. Şirketlerinin güven ve kalite standardından taviz vermeden piyasada edindiği payı devamlı artırdığını söyleyen Ünsal, “Hedefimiz inovatif, yenilikçi, çevreye uygun ürünlerle çeşitliliğini arttırıp sektöre hizmet vermeyi sürdürmek” yorumunda bulundu. Sorunlarından da bahseden Ünsal, “Merdiven altı tabir edilen firmaların kontrol edilmemesinden dolayı sabit maliyetlerde bizim gibi firmalarla arasında büyük bir dengesizlik olmaktadır. Bu tür firmalara da denetim yapılarak eşitliğin sağlanması gerekmektedir” şeklinde konuştu.
“Sektörün daha ileriye gidebilmesi için atak yapılmalıdır”
Tekstil sektörünün gıdadan sonra dünyada en çok tüketime sahip ve hiçbir zaman talebin bitmeyeceği bir sektör olduğuna dikkat çeken Ünsal, “Türkiye de tekstil sektöründe dünyada çok iyi bir yere sahip, hem kalite hem kapasite olarak dünyanın sayılı ülkelerinin başında geliyor. Maalesef Türkiye son dönemde özellikle artan enerji ve işçilik maliyetleriyle dolayı fiyat olarak diğer rakip ülkelerin çok üstünde kalıyor” ifadesini kullandı. Sadece diğer ülkelerin yapamadığı zor kaliteleri yapmanın kapasiteyi doldurmaya yetmeyeceğini aktaran Ünsal, “Bu yüzden maliyetleri düşürmenin yolları aranmalıdır. Sektörün daha ileriye gidebilmesi, boya ve terbiyenin ileriye gidebilmesi için konfeksiyon ve hazır giyimde atak yapılmalıdır. Bu branşta markalaşmayı Devlet diğer branşlarda olduğu gibi desteklemelidir. Dolayısıyla bana göre sektörün yeniden yapılanma sürecine ihtiyacı var” değerlendirmesinde bulundu.